18 juli 2018

Trends in juweliersland

Het woord trend heeft voor de meeste juweliers een negatieve lading. Trend staat voor bijou, fashion en kortstondigheid. Een verschijnsel waar de meeste van ons met een boog omheen lopen. Wij houden immers van ons vak en trends is voor ‘anderen’. Wij houden van goud, zilver en diamant. Terwijl ons vak, meer dan ooit, afhankelijk is van trends. Juist in edelmetalen.

Laten we beginnen met het woord ‘Trend’. Zoals de Dikke van Dale aangeeft, staat het woord trend voor een richting, neiging en een ontwikkelingslijn. Er zijn kortstondige trends en langdurige trends, maar ten alle tijden staat het voor verandering. Een beweging.

De trend van 2008 bestond uit dalende omzetten door de crisis. De trend van nu is een stijgende omzet door de economische groei. Ja, ook dat valt onder de noemer trend! Het woord trend is voor ons vak dus niet verbonden aan bijou.  De wereld is veranderd en wij bevinden ons in een snel veranderende markt vol onzekerheid en tegenstrijdigheden. De consument maakt onnavolgbare sprongen en vaak zijn we te laat. Juist in deze tijd moeten wij als vakbroeders kijken naar trends: wat is de vraag van de consument? De vraag moet het aanbod bepalen en niet andersom. Wanneer wij niet tijdig de wens van de consument zien, zullen wij altijd achter de feiten aanlopen. Het wordt tijd dat wij vooraan gaan lopen. Daar hebben wij de juiste input voor nodig. Maar hoe in hemelsnaam?

Trends kunnen wij spotten door middel van social media. Vanuit onze luie stoel kunnen we  influencers volgen en ons daardoor laten inspireren. En met die informatie kunnen we beginnen aan de actieve versie; de Retailbeurs Jewels & Watches in Utrecht. Daar waar 55 merken zich op hun paasbest tonen om u te inspireren met de mooiste producten en trends.

De komende periode zal ik wekelijks een trend met u bespreken zodat u goed beslagen ten ijs op de beursvloer kan komen. Ook zal ik die visie tijdens de Retailbeurs Jewels & Watches van 2,3 en 4 september delen met u. Hoe? Dat hou ik nog even als verrassing! Het wordt zeker mooi en ik heb er nu al zin in!

 

Ik hoop u daar te zien. Tot volgende week!

Bas Verdonk